keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Lastenhuoneen detox -haaste

Kemikaalitutka haastoi perhebloggaajat lastenhuoneen detoxiin. Aihe on tärkeä ja hurjan mielenkiintoinen myös joten nappasin haasteen vastaan. Ulotan haasteen lastenhuoneen ulkopuolelle kaikkii lasten pääasiassa käyttämiin tiloihin, leikit kun pääasiassa taphtuu olohuoneessa ja lapset nukkuvat kanssamme samassa makuuhuoneessa, leikkihuoneessa leikitään enintään kolmannes leikeistä.

Kävin ajatuksella läpi lastenhuoneen ja otan listan myös puheeksi puolison kanssa. Tässä meidän plussat ja miinukset, sekä suunnitellut toimenpiteet. Listaa katsottu aiemmasta Kemikaalitutkan julkaisusta Terveellinen lastenhuone.

-/+ Ilmanvaihto


Ilmanvaihto tapahtuu koneellisesti ja katossa tuloilmaventtiilin vieressä joku roska heilui ilmavirrassa. Puhdasta ilmaa siis tulee. Vaan mikä on tuo järkyttävä rengas venttiillin ympärillä? 
Tehtävää: tarkista ilmanvaihtokonevastuulliselta puolisolta milloin koneen suodatin on vaihdettu ja kuinka usein pitäisi putket nuohota. Moppaa katto.

- Vanhat lelut + uudet lelut


Lapsilla on paljon minun ja miehen vanhoja leluja jopa 30 vuoden takaa. Minä olen hamsteri jonka on vaikea luopua esineistä joihin olen muodostanut tunnesiteen, samoin anoppini. Olin ajtellut, että vuosikymmeniä vanhat muoviakin sisältävät olisi suhteellisen turvallisia, koska ovat "tuulettaneet" kemikaalinsa jo pois, vaan ei se ihan olekaan niin. Palikoihin olen suhtautunut epäilevästi, ties mitä maaali sisältää, toisaalta käytössä on ollut myös lakatut puupalikat, mitä lie se vanha lakka sisältää? 
Kuvassa olevien lisäksi on minun perintöä kolme muutakin muoviraajaista tai kokomuovista nukkea, muutama barbi ja poni, mieheltä Transformereita ja muovinen työkalupakki. Näiden kanssa tekee tuskaa, kun järki sanoo myös, ettei ekologisessa mielessä ole järkeä heittää aivan leikittävässä kunnossa olevia leluja roskiin ja ostaa kaupasta uutta tilalle.

Toisaalta leluissa on mm. Puisia leluja, itse villasta virkattuja leikkiruokia, pehmoleluja, mollamaijoja ja nukenvaatteita, puinen nukkekoti puisilla nukeilla (Hapen erinomaiset nuket jotka pysyy pystyssä, taipuu istumaan hyvin ja kestää leikit) ja kalusteilla. Ei ole metallirihkamaa, eikä (juurikaan) eurokauppojen arveluttavaa rihkamaa. Paljon leikitään ja vietetään aikaa myös palapelien, lautapelien, kirjojen ja askartelun ja piirtämisen parissa ja ulkonakin. Lahjoiksi toivotaan yleensä jotain muuta kuin muovileluja.

+/- Lattiamateriaalit

Talomme on valmistunut asumiskuntoon nelisen vuotta sitten, joten vanhoja muovimattoja esim. Ei ole. Keittiössä on uusi muovimatto, jonka sisältämistä kemikaaleista en ole tietoinen, enkä myöskään olohuoneen, lastenhuoneen, työhuoneen ja makkarin laminaattilattioiden ftalaateista ja muista kemikaaleista. Päätetty kuitenkin on, että niihin tiloihin vaihdetaan aikanaan jotain muuta, esim korkkia, ihan siksikin että laminaatti syö sukkamme puhki. Silloin lapset kuitenkin ovat jo varmaan ainakin teinejä. Minua niin jälkikäteen nyt harmittaa että en ymmärtänyt ja jaksanut perehtyä materiaaleihin ja niiden päästöihin paremmin. Naapurissa osattiin se asia ja he rakensivat ihanan hirsitalon, jonka sisustuksessakin on huomioitu kemikaalikuorman välttäminen.

- Sängyt

Lapset nukkuvat vaahtomuovipatjoilla. Futonien hankkimisesta on puhuttu, mutta mitään ei ole tehty. Taas iskenyt piheys väärässä paikassa, miksi hommata uusi patja kun vanhalla voi vielä nukkua? No siksi, että lapsi hengittää patjan kemikaalien rikastamaa ilmaa noin puolet vuorokaudesta. Toisaalta molemmat lapset kyllä nukkuvat vaihtelevasti isonkin osan yöstä meidän runkopatjasängyssämme. Esikoinen myös nukutetaan leikkihuoneen vierassänkynä toimivaan runkopatjasänkyyn.
Tehtävää: lähiaikoina on aika järjestää taas sängyt uusiksi. Tuleva sänkyratkaisu on joko siskospeti joka on luultavimmin runkopatjasänky tai kerrossänky johon vaadin futonit patjoiksi.

+ Pesuaineet


Pyykki pestään hajusteettomilla aineilla, jotka sopivat myös kestovaipoille. Pääasiassa käytössä ovat Erisan ja huuhteluaineena etikka, Ecoveria ja tulevaisuudessa Planet Purea käytetään sitten villapyykille. Erisan on myös ollut reissussa mukana kestovaippapyykkiä varten. Pesuainepuolella olisi vielä haussa sopiva yleispesuaine. Toisaalta olen laiskahko siivoaja ja lattioiden siivous on yleensä vain imurointi ja joskus harvoin moppaus nihkeällä mikrokuituliinalla ilman pesuaineita. 

+ Säilytys

Lastenhuoneessa on uusi liukuovikaapisto, joss en muista olleen missään vaiheessa hajua. Lasten lelut säilytetään pahvilaatikoissa (esim. Nukenvaatteet) ja kangaskoreissa (esim. Pehmolelut). Jossain vaiheessa pitää hankkia makkatiin vielä kaapistot ja silloin pitää muistaa käyttää nenää ostopäätöksen tukena. 

+ Tilaa liikkua


Löytyy. Lattialla on paljon tilaa, leikkihuoneessa on vain isohko sänky, pikkupöytä ja kirjahylly. Ja joululahjaksi lasten saamat jumpparenkaat (Dinoxilta).

Muistettavaa:

- Kun lastenhuoneeseen maalataan tehosteita, pitää muistaa ettei lapsia nukuteta siellä pariin viikkoon, maalin valinnassa huomioidaan kemikaalipäästöt ja muistetaan tuuletta erityisen hyvin seuraavan puoli vuotta. 

- Tenttaan myyjäliikettä kemikaalipäästöistä kun ostamme ikkuna-, ovi-, katto- ja lattialistat, vähäpäästöisyys on yksi tärkeä kriteeri valinnassa. Tarvittaessa juuri listoitetussa huoneessa ei kukaan nuku hetkeen.

- Huomioidaan jatkossa entistä paremmin kemikaalit lelujen ja huonekalujen hankinnassa niin kirppiksiltä kuin uutenakin, sekä lahjatoiveissa. Meillä ilokseni sukulaiset ja muut lahjoja tuovat kunnioittavat valintojamme mm. näissä ekologisuus ja turvallisuusasioissa kun kerromme miksi haluamme jotain tiettyä otettavan huomioon lahjan hankinnassa.

Miten teillä on nämä asiat huomioitu, mitä ajatuksia asiasta herää?

Paju ja Tirppa lähettävät myös terveisensä blogin lukijoille:
 🍕🎹🐏😇💍🌽🌝🌚🌞🍖🍉🏃🏼🍠🌜🍌🍇🎏🍆🌝🌞💍😂😇😋🍠🍠🍓🍅⛄️🍛🌽🍥öoillö,😋

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hei,
Voitit haasteessa Gymi -renkaat.
Lähettäisitkö osoitteesi minulle.
T Kemikaalitutka - Maria