sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Rasvan kokkailua

Olen nyt jo useamman vuoden mennyt pääasiassa omatekoisilla käsi- ja vartalovoiteilla. Idea lähti eräältä keskustelufoorumilta ja halusta saada rasva, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Pohjaksi valitsin shea- eli karitevoin. Siihen on hyvä sekoitella muita aineita tarpeen ja halun mukaan. Raaka-aineita on mukavasti saatavilla myös luomulaatuisina mikä on ainakin minulle aina plussaa. Raskausaikana rasvailin hyvillä mielin koko vatsan aina suihkun jälkeen omatekoisella rasvalla. Liekö rasvan vaikutusta vai oman ihon ominaisuuksia, mutta raskausarpia ei vatsaan tullut (takapuolessa kyllä on melkoiset venymisarvet teini-iän peruina).  Karitevoi myös on auttanut monia atooppisesta ihosta kärsiviä, mm. sukulaiselle mukaan pakattu rasia sai lapselta kiitosta siitä, ettei kirvele ja sitä saikin levittää ennemmin kuin muita rasvoja ja apuakin oli. Siihen satsiin käytin raakaa sheavoita, jossa on aika tymäkkä luontainen tuoksu, joka ei ollut minun eikä lapsen mieleen. Tuoksu kuitenkin lieveni ajan kanssa kun purkkia "tuuletti" eli piti kantta auki. Tuoksuöljytkin auttaisi peittämään, mutta niitä en halunnut käyttää. Näillä rasvoilla on myös rasvattu lasten peput tarpeen vaatiessa.

Mistä raaka-aineet saa? Raaka-aineet ensimmäiseen satsiin hankin Acoma Skincarelta kimppatilauksena. Postikulut on aika huikeat, mutta valikoima laaja ja edullinen, joten tilaus kannattaa siinä mielessä. Pulju on briteissä, joten vähän saa leikkiä valuuttamuuntimella, jotta pysyy tolkku tilauksessa. Saippupaja on kokeilematta, kerran oli tarkoitus tilata, vaan justiinsa heillä oli päässyt varasto loppumaan yhtä haluaamaani raaka-ainetta, joten vaihtui suunnitelmat. Heidän valikoimansa vaan on vailla vertaa Suomessa, joten taatusti seuraava tilaus raaka-aineista lähtee heille. Nam, mitä kaikkea sieltä saakaan! Uusimmassa satsissa käytin Flow-kosmetiikan sheavoita ja Punnitse ja Säästän valikoimista löytynyttä manteliöljyä. Tykkään hurjasti Elijah Sahil jojobaöljystä (joka on oikeasti nestemäinen vaha, eikä siksi tunnu iholla öljyiseltä ja on erityiskiva esim. kasvoihin), joka tällä kertaa oli päässyt loppumaan. Sitä onneksi myydään paikallisessa luontaistuotekaupassa edullisesti, joten pitää taas käydä hakemassa, myös Ekolo, johon tuotelinkkikin johtaa, myy sitä.

Laitan tähän vielä pari käyttämääni reseptiä, joita voi vapaasti parastaa (parantamisesta ja varastamisesta, mutta positiivinen sellainen, jäi sanavarastooni jostain koulutuksesta vuosia sitten).

2 dl karitevoita,
4tl kaakaovoita,
4 rkl aprikoosinsiemenöljyä
Tästä tuli omaan makuun liian öljyistä, joten uusimpaan satsiin tulikin:
200 g karitevoita,
3 rkl manteliöljyä
Vaikuttaa hyvälle!

2 dl karitevoita
100 g (n. 1 dl) mangonkivivoita
3 rkl jojobaöljyä
Ihana rasva, mutta mangonkivivoi pitää muistaa sulattaa kunnolla ettei lopputulos ole rakeinen.

2 dl karitevoita
1, 5 dl (100 g) aloevoita
6 rkl jojobaöljyä (eli pullo loppuun)
Oli hyvää, iso jojoban määrä ei ollut huono juttu. Pehmeää ja hyvää.

Ja kaverille tein pienen satsin huulirasvaa joka oli kuulemma myös erinomaista tuoreen tatuoinnin rasvaamiseen (purkitin metallirasiaan kun pienet lasipurkit oli hukassa).
2 rkl karitevoita
2 rkl kaakaovoita
1 tl jojobaöljyä

Kaakaovoi on kovaa ja sen sulamispiste melko korkea verrattuna esim. karitevoihin tai aloevoihin, joten jos haluaa pehmeästi levittyävää, ei se voi olla pääraaka-aineena. Käyttämieni aineiden lisäksi voi käyttää muitakin öljyjä esim. Kookosöljy, eteerisiä öljyjä muutaman tipan tai vaikka E-vitamiinia joka toimii myös säilöntäaineena. Vettä sen sijaan ei kannata lisätä tehdäkseen emulsiota. Vesi antaa kasvualustaa bakteereille ja joku kaunis päivä yllättävän pian voi voidepurkista kurkistaa homekasvusto. Itse levitän rasvan märälle iholle tai käytän käden voidetta otettuani hanan alla ja levitän märällä kädellä rasvan ihoon ja lopputulos on hyvin kosteutettu ja rasvakin tuntuu imeytyvän nopeammin. Pelkkä rasva säilyy paremmin. En osaa sanoa kuinka pitkään, aina on tullut käytettyä ennen kuin alkaa härskiintymään. Aina paremmin kun muistat kokatessa käyttää ehdottoman puhtaita astioita, purkittaa puhtaisiin purkkeihin ja parhaiten vielä jos käytät ottimena esim. puulastaa sormien sijaan (ja siis älä tee niinkuin minä teen vaan niinkuin minä sanon, minähän lääpin ihan sormin näitä purkeista). 

Ja mitä raaka-ainille tehdään? No yksinkertaisimmillaan sulatetaan kiinteät aineet, sekoitetaan nestemäiset ja purkitetaan, mutta itse tykkään vatkata ne. Vatkauksessa kun saa ilmakuplia sekoitukseen, volyymi kasvaa ja rasva on purkissa pehmeämpää, helpompi ottaa ja se on helpompi levittää.


Ensin karite- eli sheavoi ja/tai muut voit laitetaan teräskulhoon ja kulho kattilan päälle jossa on vettä. Eli toisin sanoen voit sulatetaan vesihauteessa. Teräskulho kestää kuumaa ja sopii myös vatkaukseen. Valmistukseen käytän ihan samoja keittiövälineitä kuin ruuanlaittoonkin, koska kaikki tähän asti käyttämäni raaka-aineet ovat elintarvikelaatuisia tai ainakin lähes. Karitevoitakin käytetään toisaalla paistorasvana siinä missä voita meillä. 


Kun voit ovat sulaneet kunnolla, tai jäljellä on vain pieniä kökköjä jotka sulavat lämpimään seokseen muita aineita mittaillessa, on aika ottaa kulho pois. Mittaa sekaan öljyt, myös eteerinen öljy jos sitä käytät. Laita rasvakulho nyt kylmään. Jotkut kuulemma jäähdyttävät seosta ensin jääkaapissa, minä kuitenkin vatkaan mieluiten jäähauteessa tai lumiastisassa (kuten ylimmässä kuvassa). Nyt pitikin pitää kiirettä rasvan teon suhteen kun samassa tahdissa kun rasva katosi viimeisestä purkista, sulivat myös lumet pihasta. Sain vielä onneksi kaavittua vadillisen lunta läjästä johon tippui katolta lumet talon pohjoiselle sivulle. Siinä jäähtyi kulho hyvin. Osa kuvista on kesäajalta, jolloin kulhossa oli jääpaloja. 



Vatkatessa ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, vaan yhtäkkiä alkaakin neste muuttumaan hetkessä valkoiseksi ja kermavaahtomaiseksi. Viimeisimmällä kerralla osasin lopettaa vatkaamisen ajoissa, kun vaahto oli paksua, mutta ei jäähtynyt tönköksi. Pehmeä vaahto on helpompi lusikoida purkkeihin ja kopautella purkkeja pöytää vasten, jotta pahimmat ilmakuplat nousee pois.


Toisinaan tulee vähän vatkattua liian pitkään ja vaahto on jäähtynyt kunnolla ja jähmettynyt paksuksi, purkitus on silloin hankalampaa ja purkkiin jää melkein väkisin isohkojakin ilmataskuja. 



Valmiit rasvat purkeissa. Kuvissa esiintyy: isot muovipurkit Acomalta, pikkuiset värillisillä kansilla olevat lasipurkit Tigeristä, muut hillo yms. purkkeja. Joskus askartelin näihin vielä INCI:t eli raaka-aineluettelot ihan kahdella kielellä (suomeksi ja latinaksi, karitevoi on Butyrospermum parkii, muistan sen yhä ulkoa) kun annoin purkkeja lahjaksi. Omiin en viitsi. Lahjuksiin koen raaka-aineluettelon tärkeäksi, koska karitevoi tulee pähkinästä ja vakavasti pähkinöille allergiset saattavat saada siitä oireita.

Entäs jos ei ehdi tai jaksa tehdä itse?
Luonnonkosmetiikka *
Tutustu Suomen laajimpaan luonnonkosmetiikan valikoimaan, Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupassa! (*Ostaessasi jotain tämän linkin kautta saan provikkaa ostoistasi ja autat minua rahoittamaan kotiäitiyttäni)

Ei kommentteja: