perjantai 25. maaliskuuta 2016

TSI Kalastuspeli

Kävimme eräässä perhekerhossa viime kesänä, jossa askarreltiin kalastuspeli. Onget narusta, tikusta ja magneetista (sopivia saa ainakin Biltemasta toimistotarvikehyllystä), järvi pahvista ja kalat myös, kaloihin klemmarit. Minusta idea oli mainio ja lapsikin tykkäsi. Järveä emme tehneet kun lapsen into riitti kaloihinkin hädin tuskin ja pyörällä A4:sta isomman arkin kuskaaminen olisi ollut haastavaa. 


Kun Tirppa lähti liikkeelle havaitsimme kalojen omgelman. Ne päättivät Tirpan suuhun jos Paju ei ollut vielä niitä ehtinyt leikkaamisinnostuksessa jalostaa uuteen muotoon. Halusin jotain taaperonkestävämpää. Kiitos taas kymmenennen kerran Pinterestin, löytyi idea ja ohjeita joista jalostuivat uudet kalat. Kuvassa näkyy alkuperäinenkin kalan malli vaaleanpunaisesta paperista.

Ompelin lapsille kaloja jämäkankaista. Kalat ovat syöneet klemmarit kun niitä oli kotona toisin kuin prikkoja joita monissa ohjeissa oli käytetty. Klemmarit on pään kohdalla ja pään rajaava ommellen kidusten kohdalla menee klemmarin yli, ompelin ne osin käsipyörää varovasti pyörittäen etten polkisi neulaa katki koneesta.


Kankaina on collegea, tuulikangasta, perus lakanakangastavja mitä sattuu, testarin vain että magneetti nappaa kankaan läpi kiinni klemmariin. Ompeleena joko tiheää suoraa tai tiuhaa siksakkia. Mallit piirretty käsin piirretyillä sabloonilla, pari erilaista. Pinnailin "Ompelu" -tauluuni sopivaa mallia etsiessä myös tämä matkaversion samasta pelistä. 

Nyt mietin, että pitäisi katsoa että kalat on kaikki selkeästi jotain väriä ja lisätä hommaan värinoppa. Säännöt voisi olla vaikka: kalasta kala siinä värissä jonka nopasta heität. Kerää kaikki värit. Tai ehkä kivointa olisi keksiä säännöt yhdessä lapsen kanssa jolloin meidänkin tahtova tapaus niihin helpommin sitoutuisi. "Omilla (s)äännöillä!" on usein toistuva lausahdus pelejä pelatessa. Soveltuvat myös hyvin kalastaja roolileikkiin, tai ruuanlaittoon nämä kalat. Meillä ne löytyvät vähintään yhtä usein kattilasta kuin sangostakin. Onkiminen on erinomaista hienomotoriikan harjoittelua lapsille. Puolitoistavuotiaskin yrittää jo innolla onkia ja irroittelee kaloja ongesta muiden apuna.

Ei kommentteja: