lauantai 9. marraskuuta 2013

Muovikassiton marraskuu

Päätin sittenkin lähteä mukaan, lisää muovikassittomasta marraskuusta täällä. Ensin meinasin ettei ole mitään mieltä lähteä kun viimeiset ties kuinka monta vuotta on ollut pääasiassa muovikassitonta marraskuuta. Kaupan kassalla viljelen eitä kun kysytään haluanko pakasteet muovipussiin. Niitä varten on oma kangaskassi jonka voi tarvittaessa laittaa reissun jälkeen pyykkiin. Olkalaukussa tai takin taskussa kulkee aina kankainen varakassi myös.


Kuvassa on meidän ruokakauppavarustus. Vanha reppu, jonne yleensä pakataan painavimmat, kylmälaukkukassi joka kesällä saa sisäänsä kylmät ja pakasteet ja talvisin arimmat hedelmä ja vihannesosaston tuotteet, matkaa on kauppaan sen verran että on todella tarpeen, repussa on myös vaihteleva määrä varakasseja mm. Japanista ystäviltämme saatu "karhukassi" joka on japanilaisen ja suomalaisen firman yhteistyötä. Se on nailonia ja yksi suosikkikasseistamme. Kestää, on tilava ja hyvän mallinen ja hyvä kantaa. Lisäksi mukana on myös aina kestohedelmäpusseja, yksi SPR:n pussi ja lisäksi vanhasta valoverhosta itse ommeltu. Niitä pitäisi tehdä muutama lisää.

Olkalaukussa on myös aina joku kuvan kissakassin kaltainen kauppojen halpakangaskassin kokoinen varakassi niin voi kaupassa kuin kaupassa kieltäytyä muovikassista. Pienet ostokset menee sellaisenaan olkalaukkuun, isommat lapsen hoitoreppuun tai varakassiin. Jos myyjä ehtii pussittaa tuotteen ennen kuin ehdin sanoa, sanon siinä vaiheessa etten tarvitse pussia ja vaikka otan itse ostokseni kassista ja pakkaan omaan. Vielä pitäisi tehdä ulkoilukankaasta sateen kestäviä varakasseja jollain sulkumekanismilla huonomman sään varalle, aina ei ole reppua mukana. Niin ja jokunen isompi varakassi lautapelilaatikon kokoisia ostoksia varten.

Ja tarina siitä kuinka sisäänrakennettua muovikassittomuus meille jo on. Talon rakennusaikana kävimme usein illalla kahdeksan ja yhdeksän välissä rakennukselta kotiin tullessa matkalla ruokakaupassa. Kaupan lähestyessä toinen totesi "pitäsi käydä kaupassa" johon toinen enempiä miettimättä "ei voi, ei oo kauppareppu mukana", johon toinen "ainii, no ei auta, pitää sit mennä huomenna". Vähän ajan päästä toinen totesi "taitaa muuten kaupastakin saada kasseja". Muistaakseni menimme kauppaan ja ostimme yhden kangaskassin ja toinen taisi olla paperikassi. Kaupan halpojen puuvillakassien saumat huolittelen aina ompelukoneella, koska yleensä ne kestävät muuten oikein hyvin. Nykyisin autossa on aina yksi tai useampia varakasseja ettei kassit lopu kesken vaikka kotoa olisi lähdetty kauppareissulle tyhjin käsin.

http://www.vihreatvaatteet.com/muovikassi-vai-kangaskassi/ 
Yllä olevasta osoitteesta löytyy vertailua muovi- ja kangaskassin ympäristövaikutuksista. Tekstissä kerrotaan mm. tutkimuksesta jossa asiaa oli vertailtu. Osa käyttää mainittua tutkimusta perusteena valita muovikassi koska "puuvillakassin valmistuksen ympäristövakutukset ovat suuremmat kuin muovikassilla". "Tutkimuksen mukaan kangaskassia pitäisi käyttää keskimäärin 53 kertaa, jotta se olisi ilmaston kannalta parempi vaihtoehto kuin tavallisten muovikassien jatkuva käyttö."  kerrotaan sivuilla.Taloutemme kymmenkunnasta kestokassista, joista useimmat ovat vuosia vanhoja, ei varmaan yksikään ole ollut vähempää kuin 53 kertaa käytössä ja käyttöikää riittää taatusti toinen mokoma. Lisäksi osa on tehty kierrätyskankaista joka vähentää käyttökertakohtaista laskennallista ympäristökuormaa ja suurin osa varmasti tulee vielä jonkinlaiseen käyttöön jäätyään pois kauppakassikäytöstä. Ja jos kuitenkin on vakuuttunut muovin paremmuudesta niin valitkoon sitten enemmin polyesterisen kestokassin. Se kestää kauan!

Onko teillä käytössä kestokassit? Onko ideoita miten voisi vähentää myös talouden muita muovipusseja esim. miten muuten kuin rullalla myytäviin roskapusseihin voisi energia - ja kaatopaikkajätteet pakata? Nykyisin kaatopaikkajätteet kerätään meillä niihin harvoihin hedelmäpusseihin joita talouteen tulee, nekin viedään puolityhjinä ulos kun lähes kaikki on lajiteltavissa. Energiajätteitä varten ostetaan jätepussirulla.

4 kommenttia:

Nna kirjoitti...

Uteliaisuudesta kysyn, miten teillä viedään roskat roskiin?

T:perinteinen kansalainen, joka käyttää muovikassit roskapusseina

Punanen kirjoitti...

Meillä ostetaan rulla jätekasseja. Ovat ohuempia kuin muoviostoskassit ja aina sopivia ämpäriin. Halvempiakin, mutta ei paljoa ekompia. Mietin juuri miten muuten voisi asian hoitaa. Vessoissa ja kaatopaikkajätteelle keittiössä on riittänyt hedelmäpusseja vaikka niitä ei tule edes yhtä viikossa kaupasta otettua.

Sukkalandia kirjoitti...

Täälläkin on jo monta vuotta shoppailtu kangaskassiin. Oikein sylettää jos kassit loppuvat käsilaukusta kesken shoppailureissun ja joutuu kaupasta kassin hankkimaan. Kolme kassia rullalle käärittynä kulkee kivasti käsilaukussa. Ja eniten inhoan niitä kauppojen pieniä kasseja, ikinä en niitä huoli kun niitä ei voi oikein hyödyntää mitenkään. Enkä ota marketissakaan pikkutavaroita pussiin vaikka tarjottaisiin, yleensä käsilaukussa on joko tilaa tai ylimääräinen kangaskassi.

Maija kirjoitti...

Kangaskasseja on yleensä mukana työkassissa. Kun kotoa lähdetään kauppaan, pärekori on aina mukana. Siinä kulkee mukana myös muutama kangaskassi ja pehmeä kylmälaukku. Käymme kaupassa yleensä kerran tai kaksi viikossa. Muovipusseja tulee ruokaostosten mukana vain muutama vuodessa, mutta niitä näkyy siunautuvan ihan riittävästi muiden ostosten mukana. Hyvä lajittelu vähentää roskapussien tarvetta. Kun on lajitellut erikseen biojätteet (paperipussiin) ja kartonki-, lasi- ja metallikeräykseen menevän, jää sekajätteisiin tosi vähän. Harmillista, ettei täällä ole energiajaetta, sinne saisi suuren osan vielä mm. muovipakkauksista. - Mutta siis teemaan palatakseni, eläköön kangaskassit! :)