maanantai 28. syyskuuta 2009

Isoilla puikoilla


HAHTUVATOSSUT
Ohje: Kangaskasalta
Oltiin reilu sitten viikko sitten ystävän mökillä pelailemassa, mukana myös toinen ystäväperhe ja heidän koirat. Viikonloppu meni mukavasti lautapelaillessa upeissa maisemissa Päijänteen saaressa. Koska mökki on samaa tasoa kuin oman sukuni rakas mökki, tiesin varustatua lämpimillä tossuilla. Neuloin kiireessä tossut Kauhavan kangasaitan hahtuvasta itselleni ja miehelle. Käytin koneessa 60 asteen pesussa muovipussit sisällä ja koneesta tuli armottoman pieniä myttyjä. Omat sain muokattua kohtuullisen kivasti sopiviksi, jäivät mökkireissun jälkeen kotitossuiksi. Miehen tossut on vähän liika pienet, niissä sai todella käyttää voimaa venytyksessä. Omani tein ohjeen mukaan, pituus ennen kärkikavannuksia 25cm ja kavennukset joka kerros puikon lopussa. Miehen tossuissa oli 4 silmukkaa enemmän (12 puikollansa), 4 kerrosta korkeampi kantalappu ja mitta ennen kavennuksia 28 cm. Hahtuvaa kului pienempiin tossuihin 85 g ja isompiin 94g.
Niin ja kuvassa näkyvää toista miehen harmaata tossua venytettiin kyllä kuvan oton jälkeen, se vain esittää minkä kokoinen oli koneesta tultuaan.


LINA-lapaset (ravelrylinkki mun projektiin)
Inspiraation sain lapasiin Mewrilin Lina-lapasista.
Ohjeen palmikko siis on Lina-piposta, joita viime talvena tein melkoisella syötöllä.
Lanka on villatakista jäänyttä OnLine Linie Tessaa, sataprosenttista villaa.
Puikot oli kokoa 4mm ja silmukoita loin 36. Varteen ensin 1o kiertäen, 1n joustinta ja palmikon kierrot selän puoelle. Sitten sileää kämmeneen ja peukalokiilaa ja palmikkoa selkäpuolelle. 
Näiden lapasten teossa tosin tuli eteen suuri mysteeri. En vieläkään käsitä miten onnistuin samana päivänä tekemään kaksi lapasta samoilla puikoilla, samasta langasta, samalla silmukkamäärällä ja samoilla kerroslukemilla ja niissä oli pituuseroa 2cm ja toinen huomattavasti löysempi. Mulla ei IKINÄ ole käsialassa niin suurta eroa. Joten sitten aikani kiukuttuani ja ihmeteltyäni purin isomman lapasen ja myös pienemmän lapasen kärjen, tein siis ensimmäisen lapasen uudestaan ja toisen kärkeä vähän pidensin (kun tein sen ensimmäisen silmukkamäärillä, enkä mitoilla). Lopulta tulivat valmiiksi ja sain kauan kaivatut punaset lapaset rikkimenneiden tilalle.

Posted by Picasa

2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Nätit nuo linapalmikkolapaset! Se on kivan näköinen palmikko ja ittekkin voisin lapasiin ideaa käyttää.

Nyt meen katsomaan taas sun kissakuvia. Toivo kerkis näkee ne ja huutaa tossa vieressä kissa. Niitä kai sit katellaan päiväuniin asti :D

Ziina kirjoitti...

Kivat lapaset, onko lanka mamboa ohuempaa? Vois kokeilla mambosta samanlaisia...