perjantai 27. maaliskuuta 2015

Pääsiäismunia

Tein pitkään suunnitteelmiani pisenta-tyyppisellä koristelulla olevia pääsiäismunia lopulta hyvinkin nopealla harkinnalla. Välineet siis piti löytyä kotoa eikä mitään lähdetty hankkimaan kun lapset nukkuivat päiväunia ja mieskin oli lomapäivää viettämässä kotona niin ettei atrvinnut miettiä mitä jostoinen herää kesken homman.

Olin aiemmin puhaltanut munista tyhjiä kun teimme kinkkupiirakkaa (ja edellisenä päivänä tuli asia mieleen kun olin juuri rikkonut neljä munaa munakasta varten) ja lisäksi oli pari aiemmin epäonnistuneesti värjättyä munaa. 

Koska kotona ei olut mehiläisvahaa ja googlaus ehdotti kynttilävahaa korvaavaksi päädyin siihen. Työkaluna oli tikun päähän tökätty lasinnuppinen nuppineula ja kynttilä. Ja sitten hommiin. Pinterestistä ja googlen kuvahaulla hain ideoita kun pää löi tyhjää mitä kuvioihin tuli. Pinterestiin pinnailin taulun aiheesta http://pinterest.com/punanen/munia-ja-muuta/
Dippailin työkalua sulaan kynttilävahaan ja yritin tehdä kaunista jälkeä.
Tässä kuvassa näkyy työkalu hienosti. Seuraavaksi lillutin vahattuja munia värivedessä jossa oli vuosia sitn ostettuja kananmunavärejä nappi (aivan hyvin voisi käyttää ihan karkkivärejä, värisävyn perusteella niitä nuokin olivat) ja 2,5 dl vettä ja 2 rkl etikkaa. Lilluttelin munia ja kierittelun kunnes väri oli mielestäni hyvä. Osa kävi kahden värin kylvyssä. Jos jaksaisi ja ehtisi voisi tehdä aina välissä uusia kuvioita ja laittaa seuraavaksi tummempaa väriä päälle.

Lilluttelussa kannattaa välttää minien käsittelyä sormin, osa munista sai sormista rasvaa ja väri ei tarttunut kunnolla. 
Munat nostin kuivumaan sukkapuikkojen nokkaan. Kun olivat kunnolla kuivuneet (märistä osa väristä voi irrota, jos värjäys meni pieleen, voikin ne märkinä pestä vielä melko puhtaiksi tiskiaineen kanssa vaikka) kuumensin munaa kynttilän lämmössä ja pyyhin vahan pois paperilla. Se lähti paljon helpommin kuin kuvittelin ja samalla kiillotti munan pinnan. 

Oli todella ihanaa tehdä jotain kaikessa rauhassa hyvä tovi, sain nimittäin jatkaa hommaa vielä kun esikoinen heräsi, söi välipalan ja lähti iskän kanssa kaupungille ja aen jälkeen mummolaan yökylään ja nuorempi jatkoi uniaan. Lopuksi valitsin vielä oman suosikkini munista ja tein toisen lähes samanlaisen äitille pääsiäislahjaksi, hänellä on ihana pääsiäismunakokoelma josta osa otetaan aina esille pääsiäisenä. Rakastin jo lapsena niiden katselua. Kummitätini, äitin sisko, on tehnyt niistä monet. Unohdin ottaa kuvan kun haimme esikoisen mummolasta.

On ihan sellainen tunne, että näitä tulee lisää pitkin pääsiäisviikkoa aina kun munia tarvitaan raakoina johonkin.

5 kommenttia:

Maj kirjoitti...

Hienoja! Tätä tarvii kokeilla - onnistunkohan vaan tyhjentämään kananmunat... :)

Minna kirjoitti...

Tosi kivoja! Ei varmaan onnistu multa. Toi munien tyhjäksi puhaltaminenkin on jo aivan liikaa.

Punanen kirjoitti...

Mä onnistuin rikkomaan kai yhden kuudesta puhaltaessa tyhjäksi. Tikutin nuppineulalla reiät molempiin päihin, isompaan päähän isomman ja puhalsin pienemmästä ja huuhtelin sisältä. Kummitätini vinkkasi tuossa myös esim. Ruiskun käytöstä jolloin riittää yksi reikä josta iemtään ruiskulla munan sisus pois ja huuhdellaan.

Sartsa kirjoitti...

Tulipa hienoja!

Nna kirjoitti...

Tosi kauniita munia. :)