lauantai 28. joulukuuta 2013

PiparijäätelöäTeimme jouluaatolle jälkiruuaksi piparijäätelöä. Kävi kuitenkin niin että aterian jälkeen olimme melkoisen täynnä ruuasta ja kellokin oli sen verran paljon että päätimme siirtää jälkiruuan iltaan ja siirtyä lapsen kanssa tutkimaan mitä ihmettä oli yön aikana ilmestynyt kuusen alle. Jäätelö lopulta maistettiin vasta joulupäivän iltana kun palasimme isäni luota takaisin kotiin. Aaton siis vietimme oman peheen kesken kotona. Tarjottavaa riitti myös Tapaninpäivän iltaan äidilleni ja eilen syötiin tuo loppu lautapelin ohessa. Neiti Oranssikin sai maistiaisensa Tapanina ja tykkäsi. Jäätelö tehtiin Philipsin jäätelökoneella jonka saimme toiveemme mukaan häälahjaksi sukulaisilta viisi vuotta sitten. Koneella tulee kerralla n. litra jäätelöä. Jäätelöä olemme tehneet kausittain. Miehelle parasta on se, että saa ihan mitä vain vähälaktoosista jäätelöä eikä tarvitse kaupassa harmitella kun aina uuden kivan maun kohdalla taas joutuu toteamaan "ei sovi mulle". Minä tykkään lisäksi myös siitä, että tietää tasan tarkkaan Mistä aineita jäätelö on tehty. Suosittelen jäätelökonetta siis ruokarajoitteisille oli kyse siis fyysisetä tai henkisestä sortista. 

PIPARIJÄÄTELÖ

Jauhettua neilikkaa, inkivääriä, kanelia ja kardemummaa n. 2 maustemittaa tai puoli teelusikan mittaa kutakin. 
1 dl tummaa siirappia
2 dl vispikermaa
2 1/4 dl maitoa
2 munan keltuaista
Piparimuruja

Kiehauta pikaisesti siirappi ja mausteet. Jätä jäähtymään. Vatkaa kerma. Vatkaa munankeltuaiset jäähtyneen siirapin kanssa vaahoksi. Sekoita maito ja kermavaahto edellisiin. Jäädytä jäätelökoneessa ohjeen mukaan tai pakastimessa vatkaten koneella massaa aina välillä kunnes lopputulos on jäätelömäistä. Sekoita piparimurut joko jäätymisen loppuvaiheessa tai kun siirrät jäätelön tekoastiasta rasiaan tai tarjoilukulhoon. 

Maidon ja kerman voi korvata vastaavilla omaan ruokavalioon sopivilla tuotteilla.
Miten teette kananmunattoman jäätelön? 
Suosikkejamme tämän lisäksi on olleet myös puolukka-, mustikka-, ananas- ja minttudominojäätelöt. Äiti kehui myös kahvijäätelöä joskus, meidän tekemää, mutta en edes maistanut eikä mies kun emme kahvista pidä. Ohjeita voin jakaa jos kiinnostaa. Olisi hyvä syy tehdä "kun pitää tarkistaa että tulee laitettua oikein blogiin".

 Nyt suklaan, pipareiden, neuleen, miehen ja tv:n seuraan. Huom. ei tärkeysjärjestyksessä.

Ei kommentteja: