sunnuntai 31. tammikuuta 2016

TSI Ompelukuvat

Taisin olla Pinterestissä katselemassa jotakin ihan muuta kun jokin kuva sai aikaan idean joka pääsi käytännöntoteutukseen pian. Tee-se-itse ompelukuvat on kissan verran testattu oman kolme ja puolivuotiaan esikoisen toimesta ja toinen setti kuvia lähtee hänen ystävälleen neljävuotislahjaksi. Mukaan asiaan kuuluvasti lähtee jämälankoja minulta ja neula johon lapsikin saa langan pujotettua itse.


Ompelukuvat

Tarvikkeet: pahveja (nämä on jotain nurjalta puoelta kiiltävää ja vähän paksumpaa kuin tavallinen korttipahvi, kierrättäjä käyttää pakkauspahveja keittiöstä), reikäpihdit, tussi, vähän hermoja ja käsivoimia sekä mielikuvitusta tai internet... Ompelukuvien tekoon tylppä iso neula ja lankaa.

Tee näin: Piirrä pahville kuva, joko lyijykynällä tai rohkeasti suoraan tussilla. Merkkaa reiänpaikat kulmakohtiin ja sopivan tasaisin välein niiden väleihin. Rei'itä joko reikäpihdeillä tai vaikka terävällä isolla neulalla tai naulalla. Piirrä viimeistän tämän jälkeen kuva tussilla ainakin oikealle puolen ja pienempiä varten myös ääriviivat nurjalle puolen. Anna lapselle neulan ja langan kera ja varaudu auttamaan alkuun ja vähän joka välissä jos lapsi ei ole aiemmin ompelukuvia tehnyt. 

Vinkit
- Pienille lapsille ja muille joilla ei ole vielä kovin hyvin keskittymiskyky alkaa 20 reikää käsittävä kuva olla jo aika iso. Pitkät välit langoilla ja yksinkertainen kuva on oikein hyvä.
- Vahvasti tahtoville tapauksille voi tehdä kuvia joissa lopputulos on jopa hienompi kun voi tehdä "omilla säännöillä" kuten meillä käsky välillä kuuluu. Alimmassa kuvassa sydän ja lapsen kuva ovat näitä. Reikiä reilusti tai kuva jonka voi täyttää erisuuntaan juoksevilla langoilla. 
- Isommille ja heille jotka rakastavat haasteita sitten yksityiskohtaisemmat kuvat ja reiät tiuhempaan ja kannustaa käymään kuva kahdesti läpi jolloin lanka menee joka kohdassa eikä vain joka toista reikäväliä kuten pienemmille usein riittää.
- Reikäpihtien ulottuvuus näissä postikorttikokoisissa korteissa ei yllä kaikkialle. Leveyssuunnassa n. kolmannes jää rei'ittä joten suunnittele kuva sen mukaan. 
- Kiitosta tuli kun piirsin varlmiiksi kuvan ääriviivat myös taustapuolelle. Se ehkä autta osaan niistä "mihin nyt" -kysymyksistä kun on viivan ansiosta helpompi hahmottaa kuva myös nurjalla puolella ollessa.


Kolme ja puolivuotiaan Pajun taidonnäyte ja testaus.


Internetistä haettu inspiraatiota vaikka lopulta vapaalla kädellä piirtelinkin (osan melkein kopioiksinlöytämistäni kuvista). Englanniksi hakusanoina sopii käyttää "sewing cards" tai "stitch cards" tai pienempien lasten muotoon leikattuja kortteja, joihin voi tehdä vaikka kengännauhalla reunusta löytyy haulla "lacing card". Pinterestissä "Lasten kanssa" -taulussani on jotain pinnailtu.

Juhlat on nyt juhlittu, Synttärisankari on aiemminkin tehnyt ompelukortteja, mutta kuulemma isommissa meinaa kärsivällisyys loppua kesken. Äitinsä kiitteli myös fiksua neulaa, joka näkyy kissakuvassa (neuletarvike), koska nelivuotias oppii taatusti nopeasti langoittamaan sen riittävän ison siimalenkin ansiosta (eikä vanhempaa tarvita jatkuvasti apuna). Oman neulan ostin Pitsi & Palmikosta Lahdesta. Kolmen setin pienin neula on käytössä näissä.

Ei kommentteja: